Wat is rugby?


 

Voor de leek komt het ruw en barbaars over, het lijkt wel oorlog. Niets is minder waar! Zowel op als naast het veld zal een rugbyspeler, als ultieme teamspeler, telkens weer zijn hoofd willen leggen voor zijn teamgenoot, resulterend in de alom gekende en geprezen ‘derde time’. Een gezellige mix van ervaring en nieuw bloed brengt telkens weer een bruisend leven in de ploeg. Onervaren en ervaren spelers zijn dan ook altijd welkom!
rugbyclub Waereghem staat gekend voor zijn vele supporters en ambiance zowel op als naast het veld.

Maar rugby is niet enkel een sport voor stoere ‘kerels’, ook de kleinere weten hun mannetje te staan op het rugbyveld. Je hoeft niet groot en breed te zijn om te kunnen rugbyspelen. Er is voor iedereen wel een geschikte positie in de ploeg. Dus, kom gewoon een keertje kijken of meetrainen en oordeel zelf!  
Schrik ook jij er niet van terug je handen vuil te maken en durf je het contact aan? Dan kan ook jij proeven van de ultieme teamspirit!
Aarzel niet om je bij deze jolige bende te voegen!
Nieuwelingen, jullie zijn te allen tijde welkom.

 

Basis spelregels

 

1 Het doel van het spel is de bal in het try-gebied op de grond te drukken. Dit levert 5 punten op, waarna door een kick tussen de palen er 2 punten bij verdiend kunnen worden.

 

2 Het spel begint met een dropkick vanaf het midden en duurt 40 minuten per helft.

 

3 De bal mag alleen achterwaarts gespeeld worden. Tenzij de bal met de voet gespeeld wordt.

Probeer daarom altijd (schuin) achter de baldrager van je eigen team te lopen. Alleen dan kan de baldrager de bal goed afspelen.

 

4 Je mag de bal schoppen, maar dit leidt meestal tot balverlies en is alleen handig als je onder druk staat dicht bij je eigen try-line. Ren dan altijd achter je eigen geschopte bal aan.

 

5 Als de tegenstander de bal heeft verdedig je met je hele team en probeer je de baldrager te tackelen. Dit doe je met je schouder en/of handen. Het beste is om de baldrager bij zijn benen te pakken te krijgen. Een speler zonder bal mag je niet tackelen of hinderen.

 

6 Als de bal uit gaat, wordt een line-out geformeerd. De bal wordt dan tussen twee rijen voorwaartse spelers gegooid. Van beide teams wordt een speler in de lucht gehesen om de bal te pakken.

 

7 Lichte overtredingen zoals het naar voren laten vallen of gooien van de bal, worden bestraft met een scrum. In de scrum staan 8 voorwaartsen in een bepaalde positie. De twee groepen van 8 strijden om de bal die in het midden van de scrum wordt gegooid.

 

8 Zware overtredingen, zoals het praten tegen de scheidsrechter of buitenspel worden bestraft met een penalty. Bij een penalty moet de tegenstander op 10 meter afstand gaan staan. Je mag ook een poging wagen om de bal tussen de palen te schieten en zo 3 punten te behalen.